Sesamkiks — en hjemmelavet lækkerbisken

Her i de varme lunkn.. kølige som­me­dage er det vel på sin plads at ser­vere en hjem­me­bagt sesam­kiks til et lille mel­lem­må­l­tid (på nydansk: en snack).

Hjemmelavede sesamkiks på dåse
Hjem­mela­vede sesam­kiks på dåse

Sesam­kiks, ~50 stk

  • 250g hve­de­mel
  • 50g fuld­korns­mel
  • 125g smør
  • 75g sesam­frø
  • 1tsk hjor­te­taksalt
  • ½tsk salt, eller min­dre hvis smør­ret er salt.
  • ca. 3/4 dl vand

Bland de to slags mel i en skål og smuldr smør­ret heri. Til­sæt sesam­frø, hjor­te­taksalt, salt og vand og ælt dejen sam­men. Lad dejen hvile koldt, så den bli­ver til at rulle ud. Gerne en times tid eller to.

Del dejen i min­dre por­tio­ner og rul disse por­tio­ner ud så tyndt som muligt på et mel­drys­set bord eller mel­lem to styk­ker bage– eller mad­pa­pir. Prik dejen med en gaf­fel, så den ikke bob­ler op under bag­ning. Skær dejen i fir­kan­ter (eller cirk­ler, tre­kan­ter, figu­rer… sålænge de er nogen­lunde lige store) med en kage­spore, et pizza­hjul eller en kniv.

Skær kiksene ud med en kniv, en kagespore eller som her: et pizzahjul
Skær kik­sene ud med en kniv, en kage­spore eller som her: et pizzahjul

Bag kik­sene på mid­ter­ste rille i ovnen i 10–12 minut­ter ved 200 gra­der Cel­sius. Lad kik­sene køle af på en bage­rist og pak dem for­sig­tigt væk.

Husk at lægge en suk­ker­k­nald eller et stykke rug­brød ned til kik­sene, så even­tuel fugt kan hol­des væk og kik­sene kan for­blive sprøde.

Vid­ste du i øvrigt at:

Hjor­te­taksalt er et hæve­mid­del, der er vel­eg­net til flade … kager”, citat: Dr. Oet­ker

Er det ikke en selv­mod­si­gelse at lave hæve­mid­ler til flade kager?

God for­nø­jelse med sommerbagningen!