Mælkebøtteblomstsaft

Nu prø­ver vi igen at lave mæl­kebøt­te­blomsts­aft, sidst var for 3 år siden, hvor vi fik lavet en fla­ske. Jeg har gerne ville lave det de øvrige år, men blom­strings­pe­ri­o­den for mæl­kebøt­ter kom­mer åben­bart altid bag på mig. De er der lige plud­se­lig og lige så hur­tigt er de afblom­stret og står med deres frøskærme.

For lidt over en uge siden havde vi pla­ner om at bruge søn­da­gen på at plukke mæl­kebøt­ter,  men reg­nen satte en stop­per for de pla­ner. Tirs­dag aften i sid­ste uge, hvor solen havde skin­net hele dagen, kørte vi  ca. 10 km ud til Nymøl­le­da­len vest for Ring­kø­bing, hvor vi var sikre på, at der i hvert fald ikke havde kørt biler.

Desværre havde mæl­kebøt­terne alle­rede beslut­tet sig for at gå i seng, så det var kun en eng med sam­men­klap­pede mæl­kebøt­ter, som mødte os. Vi fik dog sam­let en bal­je­fuld, fik den frag­tet hjem og brugte 1½ time (2 mand) på at pille kron­bla­dene af. Sikke et arbejde! Det kan der­for helt klart anbe­fa­les at plukke mæl­kebøt­terne om dagen, hvor skær­mene er fol­det ud.

Mælkebøtter klar til at blive plukket
Mæl­kebøt­ter klar til at blive plukket

Kron­bla­dene fyldte ca. halv­de­len af en 7 liters gryde, og blev over­hældt med 3 liter kogende vand og til­sat ca. 1 kg rør­suk­ker, saf­ten af 3 citro­ner, 2 breve citron­syre og en lil­le­fin­ger­stør­relse inge­fær (bare for at prøve).

Mælkebøtteblomstblade overhældt med vand, tilsat sukker mm.
Mæl­kebøt­te­blomstblade over­hældt med vand, til­sat suk­ker mm.

Saftblan­din­gen stod på køl i en lille uge og blev rørt i af og til. I går blev saf­ten siet og hældt på ata­mon­skyl­lede patent­fla­sker (4 stk.) og her er det fær­dige resultat!

Mælkebøtteblomstsaft
Mæl­kebøt­te­blomsts­aft

Måske kan du sta­dig nå at lave din egen saft, der står sta­dig mæl­kebøt­ter rundt i det dan­ske land. God fornøjelse!

21 tanker om "Mælkebøtteblomstsaft"

  1. jamen, hvor­dan sma­ger skid­tet :-) ? Med andre ord, skal jeg ud i min sær­de­les mæl­kebøt­te­rige have/eng og plukke mig gule fin­gre til. Godt ser det i hvert fald ud!

  2. Hej Rikke,

    det sma­ger som hyl­de­blomsts­aft. Hvor sødt det bli­ver afhæn­ger af, hvor meget sukker/citron, du vil putte i :-)

    Det er bare at komme afsted — men husk at plukke blom­sterne i højt solskin :-)

  3. Tak for tip­pet, jeg har været ude og tømme min fars have for mæl­kebøt­ter samt at jeg har været ude i natu­ren og plukke en masse, men sad sådan set bare og prø­vede at google mig til en anden opskrift da jeg faldt over denne her, så jo helt klart den vil jeg da lige kaste mig over…

Der er lukket for kommentarer.