Lige efter jeg offentliggjorde mit indlæg “Et overblik over fondue”, fandt jeg ud af, at Simply Recipes skriver om chokoladefondue. Jeg har lavet en dansk oversættelse:
Ligesom de fleste andre modeluner har fondue nu endelig fået et comeback, men denne gang er det med udsigt til noget større. Tilbage i 1970’ere var det ikke en fed fest, hvis der ikke var gang i en fonduegryde. Nu til dags er fonduespringvand og fonduerestauranter hippe, men det lader ikke til, at der er mange, der har private fonduefester, hvilket bestemt er en skam, når man tager i betragtning hvor nemt (og billigt) det er. Fonduefester er også en god mulighed for at hygge sig om bordet og selv de, der ikke kan lave mad kan nyde glæden ved at simpelthen at dyppe og spise.
Specielt chokoladefondue er latterligt nemt. Smeltet chokolade bliver grundlaget for uendelige variationer af emner, der kan dyppes. Og ydermere kan chokoladen let smages til for at pirre sanserne og skabe overraskende smag og variation. Chokoladefondue er god til en fest og ligeledes også den perfekte måde at slutte et romantisk måltid derhjemme.
Det er ikke strengt nødvendigt at bruge en fonduegryde, men det bliver lettere og tilføjer en fornemmelse af stil. Hvis du bruger en almindelig gryde, kan du lægge en grillhandske på bordet og sætte gryden på den, når chokoladen er smeltet. Chokoladen kan køle af ret hurtigt , hvis den er i en almindelig gryde. Hvis du derimod bruger en fonduegryde med en lille spritflamme under, bliver chokoladen holdt dejlig varm og smeltet meget længere.
Med hensyn til emner, der kan dyppes i chokoladen, så er der frit valg. Mange kan godt lide bagte ting såsom brownies, sandkage, skumfiduser eller ladyfingers (italienske småkager). Frisk frugt som jordbær, pære eller banan er også romantisk og en smule sundere. Og som altid er tørret frugt som abrikoser eller større stykker kandiseret ingefær også et godt udgangspunkt.
- 350g mørk chokolade
- 225g piskefløde
- et nip salt
- Noget til at dyppe i chokoladen (jordbær, bananstykker, tørret abrikos, kandiseret ingefær, pære- eller æblestykker)
- Varm fløden langsomt op indtil der kommer små bobler på overfladen og det koger roligt. Tilføj chokoladen og pisk indtil det er rørt ud
- Flyt straks chokoladeblandingen over i en varm fonduegryde eller server direkte fra den almindelige gryde
- Anret frugt- og kagestykker på et fad eller tallerkener rundt om chokoladegryden. Brug en bambuspind, en fondue‑, fiske- eller salatgaffel til at dyppe frugt- og kagestykkerne i den varme, smeltede flødechokoladeblanding. Spis det med det samme.
Hvis fonduen begynder at føles hård, tilføjes der en spiseskefuld piskefløde og røres rundt. Det kan strække portionen en smule, men til sidst bliver det nødvendigt at varme gryden op igen eller starte på en ny grydefuld.
Varianter
Tilføj 1–2 spiseskefulde Bailey’s Irish Cream til chokoladeblandingen. Andre likører som Grand Marnier, Amaretto eller Kirsch er lige så lækre.
Tilføj ½ teskefuld kanel og lidt chili for at få en god mexikansk chocolade.
Vaniliekorn fra en hel vaniliestang er også et lækkert supplement til chokoladesmagen.
Et skud espressopulver kan gøre underværker!
Revet skal fra en appelsin, citron eller anden citrusfrugt giver en let frugtsmag til chokoladen.
Et par teskefulde kaffesirup kan også bruges som smagsvariant.
Hvid chokolade er en god variant, der sammen med en smule spiritus eller revet citrusskal bliver himmelsk.
Piskefløden kan udblødes en times tid i forvejen og mens den varmes op — det kan give en lækker smag. Citrongræs til hvid chokolade eller en pose Earl Grey-te til mørk chokolade smager dejligt.
Artiklen er oversat på bedste beskub efter den engelsksprogede original Chocolate Fondue Recipe @ Simply Recipes
Lukket for kommentarer.