I år har vi for første gang prøvet kræfter med den klassiske julelikør, der også går under øgenavne som “40”, “den med ‘40’ ” og andre lignende navne.
Opskriften er så simpel, at man burde kunne huske den uden at skrive ned. Men da vi ved, at mennesker i vor tid ikke tror på noget med mindre det er at finde på skrift, så skynder jeg mig at give denne videre herunder
Julelikør — 1 helflaske
- 1 flaske klar sprit (70 cl) uden smag, eks. vodka eller en klar Brøndums snaps
- 1 usprøjtet appelsin (helst økologisk!)
- 40 sukkerknalder (helst øko-rørsukker)
- 40 kaffebønner (..økologiske!)
- 2 vaniliestænger (ja, det vil være godt, hvis det også er øko-)
Tag en nål eller kniv og prik 40 dybe huller i appelsinen. Put nu den gennemhullede appelsin op i et stort sylteglas eller anden beholder sammen med de øvrige ingredienser. Snapsen/spritten skal dække helt.
Nu skal blandingen trække i 40 dage og derefter filtreres gennem for eksempel et kaffefilter og derefter hældes på flaske. Nu har du en smuk og meget velsmagende likør, der smager lidt á la Grand Marnier.
Som storproducent af snapse, også dem uden smag, så har Aalborg Akvavit naturligvis også en version af denne opskrift. Og lur mig, om de ikke også har en udgave, de kalder Dagmars julelikør, hvor der er knap så meget sukker i. Måske smager denne udgave dig bedre?
Lukket for kommentarer.