Her i de varme lunkn.. kølige sommedage er det vel på sin plads at servere en hjemmebagt sesamkiks til et lille mellemmåltid (på nydansk: en snack).
Sesamkiks, ~50 stk
- 250g hvedemel
- 50g fuldkornsmel
- 125g smør
- 75g sesamfrø
- 1tsk hjortetaksalt
- ½tsk salt, eller mindre hvis smørret er salt.
- ca. 3/4 dl vand
Bland de to slags mel i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt sesamfrø, hjortetaksalt, salt og vand og ælt dejen sammen. Lad dejen hvile koldt, så den bliver til at rulle ud. Gerne en times tid eller to.
Del dejen i mindre portioner og rul disse portioner ud så tyndt som muligt på et meldrysset bord eller mellem to stykker bage- eller madpapir. Prik dejen med en gaffel, så den ikke bobler op under bagning. Skær dejen i firkanter (eller cirkler, trekanter, figurer… sålænge de er nogenlunde lige store) med en kagespore, et pizzahjul eller en kniv.
Bag kiksene på midterste rille i ovnen i 10–12 minutter ved 200 grader Celsius. Lad kiksene køle af på en bagerist og pak dem forsigtigt væk.
Husk at lægge en sukkerknald eller et stykke rugbrød ned til kiksene, så eventuel fugt kan holdes væk og kiksene kan forblive sprøde.
Vidste du i øvrigt at:
“Hjortetaksalt er et hævemiddel, der er velegnet til flade … kager”, citat: Dr. Oetker
Er det ikke en selvmodsigelse at lave hævemidler til flade kager?
God fornøjelse med sommerbagningen!