Julekalender — 3. december

image

image

image

Til de dan­ske jule­tra­di­tio­ner hører der æbleski­ver. Dem kan man væl­ge at købe for at spa­re tid og kræf­ter. Men med de nye fedt- og suk­ker­af­gif­ter (som hver­ken slan­ker dan­sker­ne, statskas­sen eller føde­va­re­pro­du­cen­ter­nes bureau­kra­ti­ske byr­de)  er pri­ser­ne på æbleski­ver jo ikke hvad de har været.

Der­for valg­te vi i år at bage vores egne. Nu er der en stor sta­bel æbleski­ver klar i køle­ska­bet. Vi får nem­lig advents­gæ­ster i mor­gen. Vi glæ­der os 🙂

Julekalender — 2. december

image

image

image

Til julen hører også jule­stjer­ner med lys til at hæn­ge op. Her­hjem­me har vi købt sid­ste det­te års model fra det alle­steds­nær­væ­ren­de IKEA. Den sen­der sit var­me lys ud over stu­en og ska­ber ro i sjæ­len.

Julekalender på hoeyerkold.dk — 1. december

I år er der jule­ka­len­der på http://hoeyerkold.dk — vi star­ter stil­le og roligt med et link til juleblog.dk. Her kan du fin­de en hånd­fuld artik­ler om julemad, jule­ga­ver, jule­kort, jule­rej­ser, jule­de­ko­ra­tio­ner og andet jule­godt.

Her i huset star­te­de julen alle­re­de i wee­ken­den, da det var 1. søn­dag i advent. Vi har ikke taget bil­le­de af advents­kran­sen, så i ste­det kom­mer der her et bil­le­de af en anden krans:

En adventskrans med røde lys
En advents­krans med røde lys

Gaver fra haven

I for­å­ret og den tid­li­ge som­mer var Male­ne i gang med at for­be­re­de vores nyer­hver­ve­de have til orgie af far­ver og væk­ster. Der blev flyt­tet jord og sten og bestilt frø på net­tet.

image

Da plan­ter­ne var kom­met op var det en stor ople­vel­se at kun­ne pluk­ke sine egne blom­ster og høste egne grønsa­ger lige uden­for hoved­dø­ren.

image

image

Den mest over­væl­den­de ople­vel­se er måske, at de 3 hok­kai­do­græskar­plan­ter har over­ta­get det meste af ter­ras­sen. Næste år plan­ter vi lige lidt fær­re frø.

image

Magiske mirabeller

Mine svi­ger­for­æl­dre har været så søde at pluk­ke ca. 5 kg mira­bel­ler til mig. En blan­ding af blå/røde og gule. Min idé var at lave mira­bel­les­aft, for jeg har for nylig anskaf­fet mig en saft­si på sta­tiv. Efter­som der var så man­ge frug­ter, tænk­te jeg, at der må kun­ne laves andre lækre ting af den­ne under­vur­de­re­de frugt.

Mirabeller
Mira­bel­ler

Mira­bel­les­aft

På net­tet fandt jeg føl­gen­de opskrift på mira­bel­les­aft:

  • 2,5 kg mira­bel­ler (blan­ding eller ens­far­vet)
  • Vand
  • 900 g lys rør­suk­ker
  • 3 låg­ful­de ata­mon

Frug­ten læg­ges i en gry­de. Der hæl­des vand på, så 2/3 af mira­bel­ler­ne er dæk­ket. Koges ved svag var­me i ca. 20 minut­ter.

Frugt og saft fil­tre­res gen­nem bomuld og hæl­des til­ba­ge i gry­den. Suk­ke­ret til­sæt­tes. Saf­ten var­mes for­sig­tigt op over 70°C og omrø­res til suk­ke­ret er opløst. Fjern gry­den fra var­men og til­sæt kon­ser­ve­rings­mid­let.

Saf­ten hæl­des på ren­se­de fla­sker, ger­ne med patent­prop.

Jeg har smagt saf­ten og den lig­ner meget den røde saft, man kun­ne få i sports­hal­ler som barn — dog slet ikke syn­te­tisk!

Mirabellesaft på flaske
Mira­bel­les­aft på fla­ske

Jeg tænk­te, at det måt­te kun­ne lade sig gøre at lave en afart af klas­si­ke­ren blom­mer i madeira, bare med mira­bel­ler. Jeg fandt en syl­te­bog frem af Tri­ne Gre­go­ri­us: Tri­ne og det dan­ske køk­ken — frugt og bær og fandt en opskrift frem med blom­mer i madeira. Jeg har ændret lidt i opskrif­ten, i ori­gi­na­len skul­le man nem­lig knæk­ke nog­le af blom­me­ste­ne­ne og lade dem koge med i suk­ker­la­gen, det hav­de jeg ikke tål­mo­dig­hed til, især ikke sådan nog­le små mira­bel­le­sten. I ste­det har jeg til­sat noget af vores egen vanil­le­es­sens.

Mira­bel­ler i madeira

  • 1 kg mira­bel­ler
  • 1 dl vand
  • 600 suk­ker (ger­ne mere da mira­bel­ler er syr­li­ge­re end blom­mer)
  • 3 dl madeira
  • 1 spsk. vanil­le­es­sens eller en flæk­ket vanil­le­stang
  • 1 låg­fuld ata­mon

Skyl mira­bel­ler­ne og lad dem tør­re. Skær dem over og tag ste­ne­ne ud.

Kom vand og suk­ker i en gry­de. Sæt gry­den på blus­set og lad det koge til suk­ke­ret er smel­tet. Kom mira­bel­ler­ne i gry­den og giv dem et par sekun­ders opkog.

Tag mira­bel­ler­ne op med en hul­ske og læg dem i en ren­gjort gla­skruk­ke med patent­låg. Til­sæt vanil­le­es­sens eller vanil­le­stang i suk­ker­la­gen og lad den koge ind til den er helt sirups­ag­tig. Til­sæt madeira, rør lidt rundt og tag gry­den af var­men. Til­sæt ata­mon. Fjern evt. skum med en ske. Hæld lagen over mira­bel­ler­ne. Lad dem stå køligt uden låg — men dæk­ket af et rent viske­styk­ke til det er koldt.

Rør for­sig­tig rundt i mira­bel­ler og lage, inden du sæt­ter låg på.

Mirabeller i madeira
Mira­bel­ler i madeira

Jeg har smagt en enkelt mira­bel­le og kun­ne kon­sta­te­re, at jeg skul­le have put­tet mere suk­ker i, der­for den lil­le paren­tes i opskrif­ten.

God arbejds­lyst og bon appe­tit!

Nissepigen Eva

Eva er nu ble­vet 3 måne­der gam­mel og net­op i dag har vi hørt hen­des før­ste klu­k­lat­ter. Det var så utro­lig smit­ten­de, at vi bare måt­te gri­ne sam­men med hen­de. Det var en fan­ta­stisk for­nem­mel­se! Det må være hen­des jule­ga­ve til os.

Eva i nissehuen
Eva i nis­se­hu­en

I løbet af den sid­ste måned er der sket man­ge ting i den lil­le fami­lie. Sene­st er hun ble­vet vac­ci­ne­ret og det gjor­de ondt dybt ind i mode­rens hjer­te at se sin dat­ter græ­de så tåre­væ­det. Hel­dig­vis blev den kede­li­ge ople­vel­se hur­tigt glemt igen.

Male­ne er med i en mødre­grup­pe, som hun er glad for. Ulrik har haft Eva og Male­ne med til jule­frokost hos Ørskov Grup­pen. Og Eva har haft beg­ge sine for­æl­dre med til sølv­bryl­lup, så hun kun­ne bli­ve vist frem og beun­dret.

I mor­gen fejrer vi den før­ste jul som for­æl­dre med vores lil­le pige. Det bli­ver helt sik­kert magisk og sik­kert også helt ander­le­des end det ple­jer. Hun er den bed­ste jule­ga­ve, vi kun­ne ønske os.

Glæ­de­lig jul til jer alle og tak for året, der gik.

Evas mange ansigter

Som småbørns­for­æl­dre er der utro­ligt man­ge ansigts­ud­tryk, man skal for­hol­de sig til. Man skal lære sit barn at ken­de — og bar­net skal lære sine for­æl­dre at ken­de.

Her hos os har vi knip­set et par eksemp­ler på nog­le udtryk, man skal tol­ke og for­hå­bent­lig også for­stå. Nog­le af dem er svæ­re­re end andre.

Eva Høyer Kold græder
Eva græ­der
Eva Høyer Kold er overrasket
Eva er over­ra­sket
Eva Høyer Kold undres
Eva undres
Eva Høyer Kold er glad
Eva er glad og godt til­pas

Livet som småbørns­for­æl­dre byder på lidt af hvert 🙂

Eva blev 1 måned gammel i går

Tiden går hur­tigt, når man morer sig — eller arbej­der hårdt. Og beg­ge dele gør sig gæl­den­de, nu hvor vi har fået Eva til at hol­de os med sel­skab her i Ring­kø­bing.

Hun hol­der os beskæf­ti­get det meste af dagen, spi­ser som hun skal, og ser i det hele taget ud til at nyde livet sam­men med sine for­æl­dre.

Nu er der alle­re­de gået en hel måned sam­men med hen­de og der er sket utro­li­ge for­an­drin­ger. Vi nyder tiden og gri­ner af de små og sto­re ople­vel­ser, hun giver os under­vejs. Eksem­pel­vis den sjove lyd, det giver, når hun lig­ger på maven og hik­ker.

Vi har døbt den “Hik­ke­fug­len”:

Nyforelsket!

Vi har ven­tet i 9 måne­der og for en uge siden blev spæn­din­gen udløst:

Vi er ble­vet for­æl­dre til en lil­le pige med grøn top­hue 🙂

Eva 1½ time gammel
Eva 1½ time gam­mel

For præ­cis en uge siden hav­de vi været på hospi­ta­let i et kvar­ter og føds­len var i fuld gang. 3 kvar­ter sene­re var føds­len over­stå­et og Eva kom til ver­den.

Og vi elsker hen­de overalt på jor­den!

Vi lærer hen­de bed­re at ken­de hver dag og hun lærer os bed­re at ken­de. Vi nyder hvert et øje­blik selv remou­la­de- og tis­se­ble­er 🙂