Til de danske juletraditioner hører der æbleskiver. Dem kan man vælge at købe for at spare tid og kræfter. Men med de nye fedt- og sukkerafgifter (som hverken slanker danskerne, statskassen eller fødevareproducenternes bureaukratiske byrde) er priserne på æbleskiver jo ikke hvad de har været.
Derfor valgte vi i år at bage vores egne. Nu er der en stor stabel æbleskiver klar i køleskabet. Vi får nemlig adventsgæster i morgen. Vi glæder os 🙂
Til julen hører også julestjerner med lys til at hænge op. Herhjemme har vi købt sidste dette års model fra det allestedsnærværende IKEA. Den sender sit varme lys ud over stuen og skaber ro i sjælen.
I år er der julekalender på http://hoeyerkold.dk — vi starter stille og roligt med et link til juleblog.dk. Her kan du finde en håndfuld artikler om julemad, julegaver, julekort, julerejser, juledekorationer og andet julegodt.
Her i huset startede julen allerede i weekenden, da det var 1. søndag i advent. Vi har ikke taget billede af adventskransen, så i stedet kommer der her et billede af en anden krans:
I foråret og den tidlige sommer var Malene i gang med at forberede vores nyerhvervede have til orgie af farver og vækster. Der blev flyttet jord og sten og bestilt frø på nettet.
Da planterne var kommet op var det en stor oplevelse at kunne plukke sine egne blomster og høste egne grønsager lige udenfor hoveddøren.
Den mest overvældende oplevelse er måske, at de 3 hokkaidogræskarplanter har overtaget det meste af terrassen. Næste år planter vi lige lidt færre frø.
Mine svigerforældre har været så søde at plukke ca. 5 kg mirabeller til mig. En blanding af blå/røde og gule. Min idé var at lave mirabellesaft, for jeg har for nylig anskaffet mig en saftsi på stativ. Eftersom der var så mange frugter, tænkte jeg, at der må kunne laves andre lækre ting af denne undervurderede frugt.
Frugten lægges i en gryde. Der hældes vand på, så 2/3 af mirabellerne er dækket. Koges ved svag varme i ca. 20 minutter.
Frugt og saft filtreres gennem bomuld og hældes tilbage i gryden. Sukkeret tilsættes. Saften varmes forsigtigt op over 70°C og omrøres til sukkeret er opløst. Fjern gryden fra varmen og tilsæt konserveringsmidlet.
Saften hældes på rensede flasker, gerne med patentprop.
Jeg har smagt saften og den ligner meget den røde saft, man kunne få i sportshaller som barn — dog slet ikke syntetisk!
Jeg tænkte, at det måtte kunne lade sig gøre at lave en afart af klassikeren blommer i madeira, bare med mirabeller. Jeg fandt en syltebog frem af Trine Gregorius: Trine og det danske køkken — frugt og bær og fandt en opskrift frem med blommer i madeira. Jeg har ændret lidt i opskriften, i originalen skulle man nemlig knække nogle af blommestenene og lade dem koge med i sukkerlagen, det havde jeg ikke tålmodighed til, især ikke sådan nogle små mirabellesten. I stedet har jeg tilsat noget af vores egen vanilleessens.
Mirabeller i madeira
1 kg mirabeller
1 dl vand
600 sukker (gerne mere da mirabeller er syrligere end blommer)
3 dl madeira
1 spsk. vanilleessens eller en flækket vanillestang
1 lågfuld atamon
Skyl mirabellerne og lad dem tørre. Skær dem over og tag stenene ud.
Kom vand og sukker i en gryde. Sæt gryden på blusset og lad det koge til sukkeret er smeltet. Kom mirabellerne i gryden og giv dem et par sekunders opkog.
Tag mirabellerne op med en hulske og læg dem i en rengjort glaskrukke med patentlåg. Tilsæt vanilleessens eller vanillestang i sukkerlagen og lad den koge ind til den er helt sirupsagtig. Tilsæt madeira, rør lidt rundt og tag gryden af varmen. Tilsæt atamon. Fjern evt. skum med en ske. Hæld lagen over mirabellerne. Lad dem stå køligt uden låg — men dækket af et rent viskestykke til det er koldt.
Rør forsigtig rundt i mirabeller og lage, inden du sætter låg på.
Jeg har smagt en enkelt mirabelle og kunne konstatere, at jeg skulle have puttet mere sukker i, derfor den lille parentes i opskriften.
Eva er nu blevet 3 måneder gammel og netop i dag har vi hørt hendes første kluklatter. Det var så utrolig smittende, at vi bare måtte grine sammen med hende. Det var en fantastisk fornemmelse! Det må være hendes julegave til os.
I løbet af den sidste måned er der sket mange ting i den lille familie. Senest er hun blevet vaccineret og det gjorde ondt dybt ind i moderens hjerte at se sin datter græde så tårevædet. Heldigvis blev den kedelige oplevelse hurtigt glemt igen.
Malene er med i en mødregruppe, som hun er glad for. Ulrik har haft Eva og Malene med til julefrokost hos Ørskov Gruppen. Og Eva har haft begge sine forældre med til sølvbryllup, så hun kunne blive vist frem og beundret.
I morgen fejrer vi den første jul som forældre med vores lille pige. Det bliver helt sikkert magisk og sikkert også helt anderledes end det plejer. Hun er den bedste julegave, vi kunne ønske os.
Glædelig jul til jer alle og tak for året, der gik.
Som småbørnsforældre er der utroligt mange ansigtsudtryk, man skal forholde sig til. Man skal lære sit barn at kende — og barnet skal lære sine forældre at kende.
Her hos os har vi knipset et par eksempler på nogle udtryk, man skal tolke og forhåbentlig også forstå. Nogle af dem er sværere end andre.
Livet som småbørnsforældre byder på lidt af hvert 🙂
Tiden går hurtigt, når man morer sig — eller arbejder hårdt. Og begge dele gør sig gældende, nu hvor vi har fået Eva til at holde os med selskab her i Ringkøbing.
Hun holder os beskæftiget det meste af dagen, spiser som hun skal, og ser i det hele taget ud til at nyde livet sammen med sine forældre.
Nu er der allerede gået en hel måned sammen med hende og der er sket utrolige forandringer. Vi nyder tiden og griner af de små og store oplevelser, hun giver os undervejs. Eksempelvis den sjove lyd, det giver, når hun ligger på maven og hikker.
Vi har ventet i 9 måneder og for en uge siden blev spændingen udløst:
Vi er blevet forældre til en lille pige med grøn tophue 🙂
For præcis en uge siden havde vi været på hospitalet i et kvarter og fødslen var i fuld gang. 3 kvarter senere var fødslen overstået og Eva kom til verden.
Og vi elsker hende overalt på jorden!
Vi lærer hende bedre at kende hver dag og hun lærer os bedre at kende. Vi nyder hvert et øjeblik selv remoulade- og tissebleer 🙂